All for Joomla All for Webmasters

STANJE U KANTONALNOJ BOLNICI “DR. IRFAN LJUBIJANKIĆ” KRITIČNO: DOK SE MINISTRICA ĆEMALOVIĆ ČEŠLJA, A DIREKTOR HAVIĆ BAVI FARMERSKIM POSLOVIMA ŽIVOTI PACIJENATA I MEDICINSKOG OSOBLJA SU UGROŽENI

03 February 2020
(1 Ocjena)
Pročitano 3301 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

Grupa ljekara iz kantonalne bolnice u Bihaću obratili su nam s molbom da HITNO upoznamo javnost Unsko-sanskog kantona da je stanje u bolnici kritično i da je ugroženo zdravlje i životi pacijenata ove zdravstvene ustanove.

Ljekari i pacijenti Kantonalne bolnice u Bihaću ponovo se susreću sa problemom u liječenju zbog nestašice osnovnog medicinskog potrošnog materijala a koji su im neophodni.

U razgovoru sa nekoliko ljekara za naš portal bisce.ba potvrdili su da u Kantonalnoj bolnici od danas nemaju zaštitnih rukavica za ljekare i drugo medicinsko osoblje, te da su prinuđeni koristiti obične najlonske rukavice čija je upotreba najstrožije zabranjena u radu s pacijentima. Najlonske rukavice ne pružaju nikakvu sigurnost kako u radu sa dezinficirajućim sredstvima, laboratorijskim kemikalijama i drugim opasnim agensima, te je veliki rizik za moguću infekciju. To se naročito odnosi na krvno prenosive bolesti, kao što su hepatitis B, hepatitis C, HIV i sl. Prilikom korištenja najlonskih rukavica, ugrožena je sigurnost i zdravlje medicinskog osoblja i pacijenata.

Isto tako su nas obavijestili da pored zaštitnih rukavica u Kantonalnoj bolnici Bihać na zalihama nema šprica za injekcije čija je cijena u slobodnoj prodaji 0,25 KM. Pored šprica za injekcije u Kantonalnoj bolnici ljekari i medicinsko osoblje od danas ljekari nisu u mogućnosti pacijente uključiti na infuziju. Razlog je nestašica tzv. sistema za infuziju. Vjerovali ili ne cijena jednog pakovanja sistema za infuziju košta 1.45 KM. A infuzija je nezamjenjiva pomoć kod: dehidracije, mučnine, dijareje, trovanja hranom, pada imuniteta, virusne ili bakterijske infekcije, alergije, malokrvnosti, opekotina, temperatura, nakon hemoterapije, stresa i iscrpljenosti, migrene... Takođe, infuzija se koristi i kod nemogućnosti unošenja lijekova „na usta“.

Pored nestašice sanitetskog potrošnog materijala, životi pacijenata su ugroženi zbog nestašice infuzijskih otopina koja se koristi za liječenje pacijenata, a kojih u Kantonalnoj bolnici nema na zalihama. Bolnička apoteka je prazna.

Sve je ovo rezultat politike aktualne Vlade USK koju vodi A-SDA sa svojim koalicijskim partnerima (SDP, Narod i pravda, Nezavisni blok, Naša stranka), a koju prije svega karakteriziraju stranačko zapošljavanje i dosad neviđeno miješanje politike u rukovođenje Kantonalnom bolnicom u Bihaću koje je umjesto stručnosti u prvi plan stavilo stranačku pripadnost.

Ne želimo da likujemo zbog ovakvog stanja u Kantonalnoj bolnici u Bihaću nego izražavamo duboku zabrinutost za zdravlje stanovništva i funkcioniranje zdravstvenog sistema u Unsko-sanskom kantonu.

Top