All for Joomla All for Webmasters

LEX SPECIALIS "VILDANA": DA LI TREBA POLITIČKU KORUPCIJU LEGALIZIRATI KROZ USTAV UNSKO-SANSKOG KANTON ?

09 March 2020
(1 Ocjena)
Pročitano 3161 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

Lex specialis je pravna doktrina koja se odnosi na tumačenje zakona, i može se primjeniti i u domaćem i u međunarodnom pravu i kontekstima.

Izraz označava zakon kojim se uređuje poseban predmet, a potiče od latinske pravne maksime: "lex specialis derogat legi generali". Po ovoj doktrini zakon kojim se uređuje određena tema jača od zakona koji reguliše samo opšta pitanja.

Prije dva mjeseca zastupnica u Skupstini USK Vildana Alibabic (Nasa stranka) na svom Facebook profila napisala je:

"Univerzitet u Bihacu Dobar dan ti zelim. Upravo sam saznala sa je leglo kriminalaca i laznjaka odbilo moj reizbor u vanrednog profesora (reizbor je po treci put, svaki put po 6 godina). Neki zavrse srednju, diplomiraju i postanu profesori za 5 godina, a ti Vildana ces dobiti otkaz, jer ne igras kako drugi sviraju. E pa vidjecemo!"

Zastupnica Vildana Alibabic Univerzitetu u Bihacu dodjelila je epitet leglo kriminalaca i laznjaka samo iz jednog razloga jer su postovali i primjenjivali Zakon o visokom obrazovanju USK i Statut Univerziteta u Bihacu (PRED ZAKONIMA DRZAVE BIH SVI SMO ISTI: DA LI VILDANA ALIBABIC ZELI BITI IZNAD ZAKONA). Nakon sto je zastupnica Alibabic uvidjela da zakonski nije moguc njen reizbor pretpostavljamo da je donijela odluku i presla crvenu liniju te usla u svijet politicke korupcije i ucjene a sve zarad zastite licnih vitalnih (financijskih) interesa.

Visokopozicinirani izvor iz stranke A-SDA a koji je blizak portalu bisce.ba u razgovaru nam je kazao da je A-SDA kao politicki lider u Skupstini USK u posljednjih mjesec dana bila izlozena politickim pritiscima zastupnice iz Nase stranke. Zastupnica Nase stranke njenu podrsku usvajanju budzeta USK i podrsci Vladi USK uslovljavala je izmjenom Zakona o visokom obrazovanju u USK, konkretno clana 193. koji govori o uvjetima za izbor nastavnika u naučno-nastavno zvanje redovnog profesora. Pored izmjene ovoga clana, u daljnjem razgovoru nas izvor nam je kazao da je zastupnica Nase stranke trazila i razrjesenje Upravnog odbora Univerziteta u Bihacu. Kako je financiranje budzetskih korisnika, razvojnih projekata Unsko-sankog kantona zavisi od "njene ruke" bili smo bukvalno satjerani u kut i nasli se pred dilemom ili ne usvajanje budžeta na štetu gradjana kantona ili lex specialis "Vildana". Poklenuli smo pod politickim ucjenama i pristali na "zahtjeve" zastupnice Nase stranke u Skupstini USK. Predlozeni budzet Unsko-sanskog kantona za 2020.godinu iznosi preko 238 miliona maraka i moze se kazati da je ovo "najskuplja ruka" u Skupstini USK od osnivanja naseg kantona, kazao nam je za kraj nas sagovornik iz A-SDA.

Skupstina USK zasjeda 12.3.2020. godine na dnevnom redu ce izmedju ostalog biti i Prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju pod tackom 11., izmjena biti ce usvojena i tim ce politicki lider u Skupstini USK A-SDA ugasti neutazivu financijsku žeđ zastupnice Vildane Alibabic koja ce pored redovnih mjesecnih primanja u Skupstini USK od 2100 KM i narednih 6 godina primati svakog mjeseca oko 2500 KM kao vanredni profesor na Biotehnickim fakultetu u Bihacu.

Da li ovo eklatantan primjer politicke korupcije i da li treba politicku korupciju legalizirati kroz Ustav Unsko-sanskog kantona ?

Odgovor je jednostavan, da to je politicka korupcija, na zalost ucesnici politicke korupcije ne mogu biti zakonski sankcionirani. Osobe koje traze srecu u svijetu politicke korupcije, osobe su bez morala i stida tako da bi bilo iracionalno ocekivati da podnesu ostavku iz moralnih razloga. Na zalost, upravo je takva i zastupnica Vildana Alibabic koja je, a zbog pohlepe za novcem, svjesno presla crvenu liniju i kupila kartu u jednom smjeru. Njen dosadasnji politicki rad u Skupstini bio je zasnovan na politickom populizmu i skupljanju jeftinih politickih bodova, pokusajima da se prezentira kao visokomoralna politicarka koja radi iskljucivo u interesu gradjana USK.

Na koncu bilo bi posteno prema gradjanima USK da aktualni zastupnici u Skupstini USK odrze posebno sjednicu samo sa jednom tackom dnevnom reda Izmjena Ustava USK te da politicku korupciju legaliziriju kroz Ustav. Ionako smo otišli u tri pi*** materine.

Top