All for Joomla All for Webmasters

OČAJNIČKI VAPAJ ZAPOSLENIKA KANTONALNE BOLNICE U BIHAĆU: "Nema razloga za brigu" reče direktor dr. Havić

07 April 2020
(0 ocjena)
Pročitano 2840 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

Radi se o nemedicinskom osoblju. Riječ je o jednom uposlenik Kantonalne bolnice u Bihaću, koji radi u administraciji. On je već odavno u izolaciji i medicinsko osoblje nije bilo s njim u kontaktu. Nema razloga za brigu, kazao je direktor dr. Havić, 06.04.2020.godine

5. aprila 2020. godine objavili informaciju da je COVID-19 ušao u Kantonalnu bolnicu “dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću i da je lice koje pozitivno na koronavirus službenik Uprave Kantonalne bolnice u Bihaću. Od izvora iz administracije Kantonalne bolnice u Bihaću saznali smo da je zaraženi službenik Uprave kantonalne bolnice, čiji je identitet poznat redakciji portala bisce.ba, prve ozbiljne simptome zaraze na COVID-19 pokazao u prvoj sedmici mjeseca aprila. Zaraženi je nekoliko dana sa povišenom tjelesnom temperaturom boravio u Upravi Kantonalne bolnice s ostalim zaposlenicima bez zaštitne maske i rukavica. Naš izvor posebno ističe da je lice zaraženom COVID-19 u Upravi bilo u svakodnevnom kontaktu sa direktorom dr. Havićem, A. Dedićem, E. Hajderom i K. Zlatanom koji kao i zaraženi nisu koristili zaštitne maske i rukavice. Kad se, a bilo je intencija da se prikrije informacija, saznalo da je uposlenik pozitivan na COVID-19 u Upravi kantonalne bolnice zavladao je strah, nevjerica i panika te je mnogo uposlenika odbilo dolaziti na radno mjesto u Upravu bolnice. Kod službenika i namještenika koji su prinuđeni dolaziti na svoje radno mjesto, kaže nam naš izvor, zavladao je strah i panika tim više jer lica koja su bila u svakodnevnom kontaktu sa zaraženim i dalje dolaze na svoje radno mjesto u Upravu i tim gore ne pridržavaju se mjera zaštite.

Direktor Havić u svojoj izjavio kaže “On je već odavno u izolaciji i medicinsko osoblje nije bilo s njim u kontaktu” pa se pitamo što je mislio pod pojmom odavno a zaraženi je cijelu prvu sedmicu aprila pokazivao simptome popraćene visokom tjelesnom temperaturom i redovno dolazio na radno mjesto. Javnost Unsko-sanskog kantona očekuje od direktora dr. Havića da objavi od kojeg datuma je zaraženi službenik Uprave kantonalne bolnice u izolaciji. Na dalje, direktor dr. Havić tvrdi da "medicinsko osoblje nije bilo s njim u kontaktu" što nije istina. Zaraženi službenik bio je u svakodnevnom kontaktu sa Glavnim medicinarom Kantonalne bolnice a čija je dužnost da svakodnevno posjećuje sve odjele kantonalne bolnice i bude na usluzi medicinskom osoblju. Nema razloga za brigu rečenica kojom je direktor dr. Havić završio obraćanje javnosti Unsko-sanskog kantona 6. aprila 2020.godine.

Cijelo vrijeme mnogobrojni sindikati i komore u Kantonalnoj bolnici, komandant kriznog štaba i premijer Vlade USK Mustafa Ružnić, ministrica za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Nermina dr. Ćemalović i režimski plaćenički mediji zavukli su se u svoje sigurne brloge i ne promaljaju se među ljekare, medicinske sestre i tehničare, službenike i namještenike da čuju njihov glas i očajnički vapaj za pomoć. Da vide u kojim uvjetima i sa kojom oskudnom medicinskom opremom rade. Isto tako da postave pitanje ljekarima sa intezivne njege zašto ne izlaze iz ordinacija među bolesnike i zašto upute za rad medicinskim sestrama izdaju putem telefona iz ordinacija.

Isto tako javnost mora dobiti odgovor zbog čega komandant kriznog štaba USK i premijer Mustafa Ružnić 6. aprila 2020.godine nije naredio hitnu samoizolaciju za lica koju su bila u kontaktu sa zaraženim službenikom Kantonalne bolnice i testiranje na COVID-19 službenika i namještenika u Upravi Kantonalne bolnice ? Takođe javnost mora da zna koji je razlog “kukavičkog” ponašanja komandanta kriznog štaba i premijera USK Mustafe Ružnića? Da li je to očajnička borba i želja u čuvanju udobne premijerske fotelje, a koju u svojim rukama čvrsto drže SDP-ovi zastupnici u Skupštini USK, makar i po cijenu zdravlja zaposlenika Kantonalne bolnice u Bihaću ?

Očigledno u ovom pandemijskom vremenu organizacija i rukovođenje poslovima, a naročito briga za zdravlje uposlenika Kantonalne bolnici, je katastrofalna i na površinu isplivala  je nepobitna činjenica da aktualni direktor Hajrudin dr. Havić nije sposoban da rukovodi jednim seoskim domom zdravlja a kamo li zdravstvenom institucijom kao što je Kantonalna bolnica. No, zato direktor dr. Havić ističe odlične kvalitete u organizovanju i rukovođenju poslovima u općoj poljoprivrednoj zadruzi “OSTROVICA” precizno na njegovoj stočnoj farmi u Kalatima kojoj direktor dr. Havić očigledno više pridaje pažnje nego direktorskom mjestu na kojem ga poreski obveznici iz realnog sektora svakog mjeseca plaćaju preko 6000 KM. Također poreski obveznici iz realnog sektora a koji plaćaju sva dugovanja Kantonalne bolnice u Bihaću moraju da znaju zašto je direktor dr. Havić u posljednjih godinu dana dug od 2,5 miliona prema jednoj veledrogeriji povećao na 4 miliona a cijelo vrijeme u bolnici vlada kronična nestašica medicinskog potrošnog materijala. I na kraju kada će direktor dr. Havić pismeno odgovoriti Zavodu za zdravstveno osiguranje Unsko-sanskog kantona na njihov upit da li je Kantonalnoj bolnici u Bihaću potrebna pozajmica od 1 (jedan) milion KM za nabavku 20 respiratora i druge neophodne medicinske opreme.

Top