All for Joomla All for Webmasters

PRILOG DOKUMENT: VLADI USK SU SIGURNOST I ŽIVOTI UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE „CAZIN I“ NA ZADNJEM MJESTU, A NA PRVOM MJESTU IM JE STICANJE JEFTINIH POLITIČKI BODOVA U IZBORNOJ 2022.GODINI

13 January 2021
(1 Ocjena)
Pročitano 632 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Portal Bisce.ba
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

Grupa zabrinutih roditelja učenika OŠ "Cazin I" Cazin, zahtjeva za prioritetno rješavanje vanredne situacije i donošenje privremene dozvole za rad i hitno preseljenje učenika iz stare školske zgrade OŠ "Cazin I" u novoizgradeni objekat školske zgrade iz razloga sigurnosti učenika i osoblja i drugih razloga.

U svojem obraćanju grupa zabrinutih roditelja učenika više razreda i odjeljenja Osnovne škole "Cazin I" Cazin obratila sa zahtjevom za razmatranje i prioritetno riešavanje vanredne situacile u vezi daljnje upotrebe stare školske zgrade i donošenje potrebne (privremene) dozvole za rad i upotrebu i hitno preseljenje učenika OŠ "Cazin I" u novoizgradenu školsku zgradu. U njihovom zahtjevu navode da je stara zgrada škole je u takvom stanju da je konstrukcija i sigurnost ozbiljno narušena. Zgrada je izgrađena prije više od 60 godine i bez značajnijih rekonstrukcija i renoviranja. Njena je sigurnost ozbiljno narušena i postoji bojazan od zemljotresa koji su ovih dana česti i koji se mogu očekivati.

Početkom januara, tačnije 04.01.2021. godine na sjednici Viječa roditelja član Školskog odbora. Ibrahim Mujakić i direktorica škole gda. Liđan Naida informisali su Viječe roditelja da je izgradnja nove školske zgrade dovršena, te da je ugrađeno grijanje i pribavljen ogrijev-pelet. Pribavljen je osnovi namještaj za opremanje učionica (klupe, stolice, table, i. sl), ali je i dalje problem administracija (papirologija).

Po navodima Ibrahima Mujakića, očekuje se rješavanje toga problema — upotrebne dozvole tek naknadno u aprilu ili maju 2021. godine, a što bi značilo da se očekuje da učenici usele u ovu novu zgradu tek sa početkom iduče školske godine 2021/22. Roditelji su ranije školske godine 2019/20, preko Viječa roditelja, dobili slične informacije, kada je rečeno da če nova školska zgrada početi sa radom i učenici useliti sa početkom školske 2020/21. godine, a što niie učinjeno, a niti su roditelji obaviješteni o razlozima (uvijek ista priča da se navodno čeka papirologija).

Na istoj sjednici 04.01.2021.godine Vijeće roditelja (čiji član je i potpisnik ovog zahtjeva roditelja ispred grupe zabrinutih roditelja) je obaviješten od Ibrahima Mujakića i Naide Liđan da je prilikom nedavnih zemljotresa stara zgrada škole, iz koje roditelji traže iseljenje učenika, pretrpila oštečenja u vidu da se djelimično urušio i potonuo krov zgrade te da je znatno oštećen dimnjak, a konstatirano je od roditelja da su i na zidovima zgrade odavno vidljive pukotine.

Kako se konstatuje da postoji potencijalna opasnost po zdravlje i život učenika i uposlenika to je neophodno da se ovo pitanje razmotri i riješi po hitnom postupku, a ukoliko se to ne bi učinilo, a dođe do kakvih štetnih posljedica, roditelji bi tražili svaku vrstu zakonske odgovornosti, naročito obzirom da je u pitanju zaštita matoljetne djece kao i uposlenika.

Roditelji učenika, ne ulazeći u druge međusobne relacije i odnose izmedu investitora i Izvođača i organa vlasti (gdje se priča da navodno ima problema) imajući u vidu sva dešavanja uzrokovana pandemijom covid-19 i migrantskom krizom, kao i zemljotresima, traže od svih onih na koje je ovo pismo naslovljeno, da se ovo pitanje i ova vanredna situacija prioritetno razmotri i riješi na način da se od nadležne komisije po hitnom postupku izvrši pregled nove školske zgrade i ista stavi u upotrebu. Očekujemo da se odobri i izda potrebna (privremena) dozvola za rad i upotrebu (kao što je po saznanju i ranije izdavana za druge objekte npr. pojedine trgovačke centre) I izvrši preseljenje učenika iz stare zgrade OŠ "Cazin I" u novu izgrađenu školsku zgradu OŠ "Cazin I", koja se nalazi neposredno uz staru školsku zgradu, tako da se započne početak redovne nastave sa danom 25.01.2021. godine (odnosno početak II. polugodišta školske 2020/21 godine). U vezi toga da se preduzmu i učine i sve druge potrebne aktivnosti i radnje. U vezi toga roditelji će potpisati potrebne izjave i suglasnosti i prihvatiti i određene rizike i odgovornosti, ako to od njih bude traženo.

Roditelji ne pristaju da se ovaj problem riješi tako da se nastavak školske godine (II. polugodišta) odvija u staroj školskoj zgradi, niti pristaju ubuduće dovoditi djecu na nastavu u tu zgradu. Roditelji ne pristaju na bilo kakav oblik "online nastave" (osim ukoliko ona ne bude od nadležnih organa narečtena zbog covid-19), koja se inače do sada pokazala kao neefikasna i znatno je utjecala na zaostatak u obrazovnom odgoju djece a naročito mlačtih uzrasta.

Mi, zabrinuti roditelji, očekujemo od svih kojima je ovo pismo upućeno da će, kao nadležni u okviru svoga djelokruga i ovlaštenja, razmatrati i riješiti ovaj zahtjev, stavljajući na prvo mjesto interes i dobrobit i slgurnost naše dhjece/učenika OŠ "Cazin I", kao i nastavnog i drugog osoblja škole, te da ćete o ovome našem zahtjevu odlučiti pozitivno i hitno bez ikakvog odlaganja.

Ukoliko odlučite da ovom zahtjevu ne udovoljite predlažemo i tražimo da se za II. polugodište za izvođenje nastave obezbijede sigurnije prostorije druge školske zgrade (Cazin II, Gimnazija Cazin ili druge zgrade). Napominjemo da čemo u tom slučaju od inspekcije tražiti pregled i reviziju dosadašnjeg stanja u vezi izgradnje nove školske zgrade radi obrazloženja zbog čega ista još nije primljena i u funkciji. Povodom ovoga pisma molimo i tražimo povratnu informaciju, od svih kojima je ovo pismo upućeno, po mogućnosti u roku 8 dana od prijema, na donju adresu potpisnika ovoga zahtjeva (ispred grupe zabrinutih roditelja) ili putem OŠ "Cazin I" a naslovljeno na potpisnika ovoga zahtjeva (ispred grupe zabrinutih roditelja).

Top