All for Joomla All for Webmasters

EKSKLUZIVNO: PRILOG DOKUMENT – DRASTIČNO SMANJENJE PLATA U JAVNIM INSTITUCIJAMA I PODUZEĆIMA NA SVIM NIVOIMA U F BiH

02 April 2020
(0 ocjena)
Pročitano 2637 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Portal Bisce.ba
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prije nekoliko dana odgovorio je predsjedniku sindikata državnih službenika Samiru Kurtoviću, u vezi sa mjerom smanjenja plaća u javnom sektoru.

''Naravno da smatram da svima treba smanjiti plaće. Ako treba početi od najviših dužnosnika, nemam problem s time. Neke odluke treba donijeti Parlament, neke Vlada. Plaće treba smanjiti - počevši od mene. Ako obična obitelj može živjeti s prosječnom plaćom, zašto ne bismo mi mogli podnijeti radikalne rezove.Također, mislim da treba početi i od gospodina Kurtovića koji kao predsjednik sindikata ima plaću u visini ministra. Njegova osnovna plaća je 2.858 KM + minuli rad + topli obrok, prijevoz, itd. Dakle, Kurtović treba da bude među prvima, kojima treba smanjiti plaće'' - ističe Novalić. Premijer dodaje da "ako gospodin Kurtović misli da javni sektor može proći bez smanjenja plaća, on je u dubokim ali i opasnim iluzijama.

Tom prilikom Premijer FBiH Fadil Novalić istakao je i sljedeće:

"Ako gospodin Kurtović misli da javni sektor može proći bez smanjenja plaća, on je u dubokim ali i opasnim iluzijama. Ako on misli da, i kada stanu s radom privatne firme, da će i dalje Federacija imati skoro 5 milijardi proračuna, on pokazuje elementarno neznanje, koje je pomiješano s populizmom vrlo opasno. Pare u proračun ne padaju s Marsa. Već ih uplaćuje privatni sektor, realni sektor kroz poreze. Ako stane privatni sektor, stat ce i uplata i poreza. A bez poreza nema novca ni u proračunu. I u tom slučaju, nećemo više govoriti o smanjenju plaća, već o tome da neće biti nikakvih plaća u javnom sektoru, bez privatnog sektora. Zato javni sektor mora priskočiti odmah u pomoć privatnom sektoru, radnicima. Moramo jednu stvar dobro razumjeti. Tko god bude imao ikakav posao u idućem periodu, treba da neki način pomogne sve one koji će, ne svojom voljom, ostati bez posla. Moramo na sve načine pomoći proizvodnim firmama i njihovim radnicima, jer bez njih nema ni proračuna, ni javnog sektora ni države''.

Ranija izjava Premijera Federacije BiH Fadila Novalića trebala bi biti sprovedena u djelo kroz prijedlog Zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica uzrokovanih sa COVIDom 19 koji Vlada Federacije priprema (PRILOG RADNA FORMA ZAKONA lex COVID19) a koji bi trebao biti usvojen na jednoj od sljedećih sjednica Vlade F BiH. Nakon eventualnog usvajanja prijedloga Zakona isti će biti upućen u Zastupnički parlament Federacije BiH na usvajanje po hitnoj proceduri.

Prema članu 8. pomenutog prijedloga Zakona lex COVID19 koeficijent ili vrijednost boda za obračun plaća svih skupštinskih tijela, organa uprave, javnih poduzeća, agencija i ostalih privrednih subjekata čije je osnivač Vlada F BiH, Kantoni i općine za mjesec april i maj 2020.godine umanjuje se:

  • 10% na neto plaće od 900 KM do 1500 KM
  • 15% na neto plaće od 1501 KM do 2000 KM
  • 20% na neto preko 2001 KM

Isto tako Zakonom lex COVID19 predviđeno je se svim članovima nadzornih i upravnih odbora, odbora za reviziju, predstavnika skupština, skupštinskih komisija i drugih tijela, koji za svoj rad primaju naknadu za mjesec april i maj umanji za 30%.

Sredstva koja nastanu kao rezultat ovoga umanjenja uplatiće se u Fond za oporavak privrede ili će se voditi na odvojenim na računima u okviru budžeta F BiH, Kantona i općina. Isto tako je predviđeno da se sva sredstva koja se obezbjede za pomoć poreznim obveznicima koriste sa nivoa Federacije BiH i sa nivoa Kantona.

Top