All for Joomla All for Webmasters

GLASANJE ZA BIHAĆKI SDP NA LOKALNIM IZBORIMA BEZ FATKE, ANITE, ADNANA, AMIRA I ADMIRA NA IZBORNOJ LISTI RAVNO JE PIŠANJU UZ VJETAR

08 August 2020
(0 ocjena)
Pročitano 1272 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

Podsjećamo na sastanku izbornog štaba SDP-a Bihaća održanom 6. augusta 2020.godine sa izborne liste bihaćkog SDP-a izbrisani su članica Predsjedništva SDP BiH i predsjednica Kluba zastupnika SDP u Skupštini USK Fatka Kulenović, predsjednik Kluba vijećnika SDP u Gradskom vijeću Bihać Adnan Habibija, Anita Redžić predsjednica Foruma žena SDP Bihać, Admir Čavkić podpredsjednik SDP Bihać, te Amir Korčić predsjednik Foruma mladih SDP Bihać.

Nakon brisanja pomenutih sa izborne liste, bihaćki SDP izlazi na lokalne izbore bez jakih imena i političkih kapitalaca. To je taktika s kojom su Hajrudin dr. Havić, Alen Zulić i Vedran Prša odlučili izići na megdan bihaćkoj SDA. Njima odani SDP-ovci dobili su visoka mjesta na izbornoj listi dok oni koji ne pripadaju njihovom unutarstranačkom klanu ili su kritizirali njihove poteze, jednostavno su obrisani sa liste. Havićev potez, još istu večer, izazvalo je veliko nezadovoljstvo unutar članstva bihaćkog SDP-a i ogromna većina članova je najavila da će na dan izbora spavati ili glasati za druge političke subjekte.

Brisanjem sa liste SDP-ovih teškaša koji uistinu donose nešto glasova svojim imenom Havić, Zulić i Prša poslali su im jasnu poruku: niste nam važni! Na izbornoj listi bihaćkog SDP-a ostali su marginalci koji nemaju gotovo nikakvu podršku, koji su na raniji lokalnim izborima dobijali između 50 i 150 glasova u vlastitom gradu, te su izvan svojeg uskog mikro-nivoa (mjesna zajednica) nepoznati i politički irelevantni. Takve osobe su daleko od ozbiljnih kandidata za Gradsko vijeće Bihaća i nemaju potencijal privući širi broj ljudi!

S druge strane brisanjem Fatke Kulenović, Anite Redžić, Adnana Habibije, Amira Koričića i Admira Čavkića mnogi u bihaćkom SDP-u se pitaju zar je to hvala Bihaću, bastionu antifašizma i socijaldemokratije? Ne morate ih voljeti, ali oni što god tko mislio nose SDP u Bihaću. Odluka bez rasprave i demokratskih procedura da se politički kapitalci bihaćkog SDP-a uklone sa izbore liste ravna je političkom samoubistvu. Sramotnu i ponižavajuću odluku Havića i njegovih rektalnih aplinista mogu samo kazniti članovi i simpatizeri bihaćkog SDP-a.

Nije jasno na koju kartu igraju Havić i njegovi dupelizci. Možda smatraju da će Bišćanke i Bišćani automatizmom glasati za SDP. Ali to je vrlo uvredljivo za vlastite birače, koje smatraju nedoraslima shvatiti koga se doista kandidira za Gradsko vijeće Bihaća. To je također kobno za bihaćku političku scenu, jer tako Gradsko vijeće Bihaća ostaje bez predstavnika lijevog političkog spektra.

Na koncu Glavni odbor SDP BiH na stolu ima samo dvije opcije. Prva opcija je da GO SDP BiH revidira i promjeni predloženu Havićevu, Zulićevu i Pršinu izbornu listu i tako spriječi bojkotovanje izlaska članova bihaćkog SDP-a na biračka mjesta i zaustavi apsolutnu propast bihaćkog SDP-a. Druga opcija je, a koja je sve izvjesnija, da na sjednici GO SDP BiH potvrde i odobre predloženu izbornu listu bez političkih kapitalaca Fatke Kulenović, Anite Redžić, Adnana Habibije, Amira Koričića i Admira Čavkića te ukažu posebnu privilegiju i čast predsjedniku SDP BiH Nerminu Nikšiću da zakuca zadnji ekser u mrtvački sanduk bihačkog SDP-a.

Top