All for Joomla All for Webmasters

JA TEBI EKSPERTA, TI MENI ŠUŠKU: HAVIĆEVA PRLJAVA IGRA ZAVOĐENJA JAVNOSTI UNSKO-SANSKOG KANTONA I TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN PREMIJERA USK I DIREKTORA ZZO USK

14 April 2020
(0 ocjena)
Pročitano 2541 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

„Novinarstvo je objavljivanje onog što neko negdje ne želi da bude objavljeno, sve ostalo je PR.“ (Još traju prijepori kome treba pripisati ovu izreku Georgeu Orwellu ili Williamu Randolphu Hearstu).

“U praksi, međutim, sve više svjedočimo ekspanziji takozvanih infomerciala, odnosno vijesti i informacija u kojima je zamagljena razlika između komercijalnog interesa onoga ko informaciju plasira (pojedinci, organizacije, institucije, kompanije i njihove PR službe ili agencije) i javnog interesa kojim bi se trebali voditi oni koji tu informaciju objavljuju (mediji). Pojednostavljeno, infomerciali su komercijalni sadržaji „upakovani“ u informaciju, koja samo prividno zadovoljava interes i potrebe javnosti, a suštinski donosi korist onima koji te sadržaje objavljuju.”, Lejla Turčilo, 6. septembra 2019.godine

Intervju direktora Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudina dr. Havića (SDP) koji je objavljen u Oslobođenju 13. aprila 2020.godine školski je primjer infomerciale i pokušaj da se informacije koje iznio direktor Kantonalane bolnice predstave kao “čiste” informacije. Objavljivanjem naručenog i vjerovatno plaćenog intervjua izbjegnute su teme koju su od javnog interesa odnosno ono što javnost Unsko-sanskog kantona pa i šire mora da zna. U naručenom intervju direktor dr. Havić nije imao interes da krucijalne teme dospiju u fokus javnosti USK i BiH, pa je naručio i moguće da je platio intervju koji nije u javnom interesu. Novinar koji je radio intervju sa direktorom dr. Havićem u objavljenom tekstu nije naglasio da je riječ o sponzorisanoj temi, a iz sadržaja intervjua vidljivo je da je riječ nametanju agende koja nije od javnog interesa, odnosno udruženo infomercialno djelovanje naručioca intervjua direktora dr. Havića i novinara samo s jednim ciljem a to je pogrešno orijentisanje javnosti USK i BiH.

Objavljeni naručeni intervju imao je cilj da direktora dr. Havića predstavi kao stručnjaka koji baštini određene vrijednosti, kao nosioca “progresa za društvo” i da javnost Unsko-sanskog kantona navede da se s direktorom dr. Havićem identificira i ukaže mu povjerenje, da se dr. Havića legitimira kao osobu od ugleda, iako iza direktora dr. Havića (SDP) ne postoji nikakva stvarna vrijednost. Novinar i naručioc intervjua nastojali su direktora dr. Havića nametnuti kao kvalitetnog sudionika u Unsko-sanskom kantonu, namećući teme koje su značajne za direktora dr. Havića i njegov lični interes. Drugim riječima, naručenim i možda plaćenim intervjuom, direktor dr. Havić želio je da se pojavi na naslovnici Oslobođenja, uz hvalospjevan naslov, a možebitnim investiranim novce u (samo)promociju i nametenja svojih stavova kako bi stekao povjerenje javnosti USK i uposlenika Kantonalne bolnice u Bihaću.

No, medij Oslobođenje nije trebao učestvovati u igri zavođenja javnosti Unsko-sankog kantona koja je režirana od strane novinara i naručioca intervjua direktora dr. Havića, a ako je Oslobođenje već pristalo učestvovati u ovome, trebali su javnost Unsko-sanskog kantona upoznati oznakom na intervjuu da je riječ (plaćenoj) promociji.

U intervjuu direktor Kantonalne bolnice u Bihaću dr. Havić iznio je nekoliko neistinitih tvrdnji između ostalog, citiramo:

“... Kad je usvojen budžet, tražili smo od Zavoda da se aktivnije uključi, međutim, oni su po naredbi premijera stavili sredstva na raspolaganje Civilnoj zaštiti. Zavod nijednoj zdravstvenoj ustanovi nije dao ni marku više od redovnih obaveza, a situacija jeste vanredna. Oni imaju rezerve koje trebaju koristiti u vanrednim situacijama, ali nisu ni oni jedini koji trebaju snositi teret. Kantonalna Vlada je planirala pomoć domovima zdravlja, negdje su nalozi već izvršeni, a i mi ćemo dočekati naš dio.”

Direktor dr. Havić svojom izjavom svjesno i lažno optužio je Premijera Vlade USK Mustafu Ružnića, direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje USK Šemsudina Dervića i obmanuo javnost Unsko-sanskog Kantona i BiH. Podsjećamo javnost USK da je Zavod zdravstvenog osiguranja USK 26. marta 2020.godine na račun Kantonalne bolnice u Bihaću uplatio dodatnih 502.000 KM pored redovne mjesečne tranše koja se uplaćuje svakog 10. u mjesecu u iznosu od 2.500.000 (dva i pol miliona maraka). Iako Kantonalna bolnica u Bihaću u ovom pandemijskom periodu ne pruža redovne medicinske usluge građanima USK kao što su na primjer redovni operativni zahvati, usluge na CT uređaju i drugo, ZZO USK je Kantonalnoj bolnici u Bihaću za mjesec mart i april uplatio 5.000.000 (pet miliona) maraka.

U prljavoj igri zavođenja javnosti USK direktor dr. Havić “zaboravio” je istaknuti u (plaćenom) intervjuu da je komandant Kriznog štaba USK i Premijer Vlade USK Mustafa Ružnić uspio da pronađe kompaniju u Bosni i Hercegovini koja je bila spremna isporučiti 20 (dvadeset) respiratora za potrebe Kantonalne bolnice u Bihaću u vrijednosti od 700.000 KM. Havićeva neosnovna optužba na račun Premijera Vlade USK i da ZZO USK nije dao ni marku više od redovnih obaveza pada u vodu činjenicom da je Upravni odbor ZZO USK na hitnoj sjednici usvojio Odluku o dodjeli beskamatne pozajmice u iznosu od 1.000.000 (jedan miliona) KM u svrhu nabavke 20 resporatora i druge neophodne medicinske opreme. Podsjećamo javnost USK i BiH da je direktor dr. Havić odbio pozajmicu i tražio da ZZO USK Kantonalnoj bolnici u Bihaću donira 1.000.000 KM u svrhu nenamjenske potrošnje. Pored svega, Vlada USK i ZZO USK odobrili su prolongiranje vraćanja prethodne pozajmice Kantonalnoj bolnici u Bihaću u iznosu od 2.600.000 (dva miliona i šest stotina hiljada) KM na period od dvije godine, to jest do 2022.godine.

Na dalje direktor dr. Havić da li svjesno ili ne iznosi skandaloznu informaciju koja bi prvenstveno trebala zabrinuti građane Unsko-sanskog kantona, citiramo:

“Mi smo od prvog dana sazvali stručno vijeće i dogovorili smo se kako da se organiziramo u Kantonalnoj bolnici spram krizne situacije s kakvom niko nije imao iskustva.“

Svaka zdravstvena institucija pa tako i Kantonalna bolnica u Bihaću ima Stručno vijeće i Stručni kolegij. Javnost Unsko-sanskog kantona mora biti upoznata šta su ingerencije Stručnog vijeća a što Stručnog kolegija u kriznoj situaciji kao što ja panedemija COVID-19. Stručno vijeće broji pet članova i članovi vijeću su pravnik, ekonomista, glavni medicinar i poneki ljekar te Stručno vijeće nema legalitet i legitimitet za organizaciju rada unutar Kantonalne bolnice. Skandalozno je da u ovom kriznom vremenu direktor Kantonalne bolnice u Bihaća saziva stručno vijeće i sa njim dogovara organizaciju rada Odjela unutar Kantonalne bolnice za vrijeme pandemije COVID-19. Za organizaciju rada, bilo u normalnim ili vanrednim situacijama kao što je pandemija COVID-19, unutar Odjela Kantonalne bolnice isključivo je nadležan Stručni kolegij Kantonalne bolnice koji broj 25 članova a članovi stručnog kolegija su Načelnici odjela u Kantonalnoj bolnici. Direktor dr. Havić od dana preuzimanja udobne i masno plaćane direktorske fotelje pa sve do danas nije niti jedanput sazvao Stručni kolegij Kantonalne bolnice u Bihaću.

Da pojednostavimo običnom građaninu Unsko-sanskog kantona, a koji itetakao trebaju znati u čijim rukama je njihove zdravlje, sazivanjem Stručnog vijeća direktor dr. Havić tražio je “stručno mišljenje” od pravnika ili ekonomiste ili običnog ljekara kako da se organizira rad unutar Odjela za zarazne bolesti ili Odjela kirurgije ili Odjela za plućne bolesti itd.

Upravo iz navedenih primjera u intervjuu direktora Kantonalne bolnice u Bihaću dr. Havića, postaje jasno zašto novinarstvo ne smije biti „ono što negdje neko želi da bude objavljeno“, odnosno mediji i novinari ne smiju biti glasnogovornici pojedinaca, institucija, organizacija koje preko njih ostvaruju uticaj na javnost.

Top