All for Joomla All for Webmasters

RAZMIŠLJANJE 'NAGLAS': SDP BIHAĆA NA PREKRETNICI Ili će pronaći novi put ili se izgubiti u bespućima historije

17 May 2020
(0 ocjena)
Pročitano 2020 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

U Statutu Socijademokratske partije Bosne i Hercegovine u članku 5. piše da “SDP BiH ostvaruje programske ciljeve na principima i osnovama savremene socijaldemokratije i drugih naprednih ideja ljevice, evropskih standarda političkog djelovanja i parlamentarne demokratije. SDP BiH ne prihvata nedemokratske, totalitarne ili druge nasilne metode i oblike ugrožavanja i ograničavanja ljudskih prava i sloboda.”

Proteklo je tri mjeseca od necivilizacijskog, nedemokratskog i nasilničkog performansa aktualnog predsjednika gradske organizacije SDP Bihaća Alena Zulića nad podpredsjednikom SDP Bihaća Admira Čavkića. Alen Zulić je brutalnim fizičkim napadom na Admira Čavkića ugušio svaku mogućnost da se nešto novo pojavi na bihaćkom političkom tržištu s lijeve strane, da se reformira ta strana političke scene. Alenu Zuliću i njegovim političkim mentorima Hajrudinu Haviću i Željku Mirkoviću u interesu je da u bihaćkom SDP-u ostane ovakvo stanje.

Jedan do uzroka trenutkog stanja u bihaćkom SDP-u uspješno je identificiran i kako u narodu kažu s noge na nogu izbačen i isključen iz SDP-a ali to je tek prvi korak u očuvanju i oporavku SDP-a Bihaća. Kako reče Mao Ce Tung “i noga u guzicu je korak naprijed”. Drugi uzrok katastrofalnog stanja u SDP-u Bihaća isto tako je uspješno identificiran i zahvaljujući njemu bihaćki SDP je prije tri mjeseca osvanuo na naslovnicama svih medija u Bosni i Hercegovini. Smatramo da se ne smije više gubiti niti sekunda i da Gradski odbor SDP Bihaća mora raspraviti, definirati i javno otkriti uzročnike više nego lošeg stanja u SDP-u Bihaća, te u skladu sa člankom 5. Statuta (“SDP BiH ne prihvata nedemokratske, totalitarne ili druge nasilne metode i oblike ugrožavanja i ograničavanja ljudskih prava i sloboda.”) donijeti odluke, koje će za posljedicu imati novi početak SDP-a Bihaća sa novim rukovodstvom koji će omogućiti i bolji položaj SDP-a u političkom prostoru Bihaća. Javni necivilizacijski i nedemokratski istup Alena Zulića potvrdio je da se njegovo poimanje socijaldemokratije i politika kojom bi se SDP Bihaća trebao baviti unutar SDP-a itekako razlikuje od mladih, progresivnih, marljivih, poštenih i demokratskih snaga SDP-a Bihaća.

Na žalost trenutno je SDP Bihaća ideološki izgubljen u današnjim društvenim i privrednim okolnostima i očito je da se u SDP Bihać ne vode isti ideali, da nemaju svi istu viziju SDP-a Bihaća i da nisu svi u SDP-u Bihaća jednako snažno predani rješavanju ključnih problema građana Bihaća. Zato smatramo da je ponedeljak, 18. maj 2020.godine pravi datum za novi početak SDP-a Bihaća sa novim rukovodstvom da krenu u novo razdoblje djelovanja SDP-a Bihaća. Najveća odgovornost nije samo na članovima Gradskog odbora SDP Bihaća već i na članovima i članicama SDP-a Bihaća koji treba da se aktivno uključe u raspravu i donošenje krucijalnih odluka o novom SDP-u Bihaća koje će definirati njegovu političku budućnost zasnovanu na krilatici sloboda, jednakost i solidarnost.

SDP Bihaća se nalazi na tački prekretnici kada članovi Gradskog odbora SDP Bihaća trebaju poslati jasnu poruku da neće dozvoliti nestanak partije te da ovako više ne ide i da se mora krenuti novim putem s novim rukovodstvom koji će biti u stanju demokratskim a ne nikako nasilničkim metodama formulirati politiku bihaćkog SDP-a, a sve ovo da bi se postiglu prvo treba smjeniti i promjeniti ljude koji su bihaćki SDP doveli u ovu situaciju. Također Gradski odbor SDP Bihaća mora jasno definirati tko je predmet njihovog interesa, njihove politike. Da li je to bihaćko radništvo sa kojima tek nekoliko pojedinaca iz SDP Bihaća održava kontakte i javno se bespoštedno bori protiv interesa krupnog kapitala ili je to politika nasilništva i barbarizma zasnovana na totalitarnim, nedemokratskim i necivilizacijskim metodama.

Smatramo da je u ovom trenutku za bihaćki SDP najgori status quo. Bolje je da se podijele na dvije stranke ako već ne budu spremni na radikalne promjene. Upravo je ponedeljak 18. maja 2020.godine za bihaćki SDP ključni datum kada će se ili uspjeti reformirati i vratiti izgubljene glasače i ugled, ili, pak, utopiti u grupu nekada uglednih, a sada marginaliziranih bihaćkih stranaka koje se godinama bore da pređu izborni prag.

Top