All for Joomla All for Webmasters

Novinarstvo nije slušanje iz daleka: Klasični primjer neuspjelog pokušaja destabilizacije SDA u Unsko-sanskom kantonu

26 June 2020
(0 ocjena)
Pročitano 827 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: SRP / Portal bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

Narod voli da priča, “Postoji afinitet između naroda i priče”, kaže francuski filozof Žan Fransoa Liotar.

Ponekad je priča jedino što narod ima, jedino što mu ostaje. To je slučaj s narodom u totalitarnim sistemima (ovdje polazimo od stajališta da je u Bosni i Hercegovini na snazi totalitarizam samo ogrnut oreolom demokratije), kad se u odsustvu slobode govora ljudi okreću vicevima, anegdotama, glasinama, parodijama i drugim vrstama priča o životu u njihovoj zemlji, kada se javlja ono što Klaus Rot zove “naratizacijom svakodnevnog života”. Tako su pojedini mediji u Unsko-sanskom kantonu, a ponajviše portal objektiva.ba uzeli sebi za pravo da komentarišu političku scenu Krajine, iz udobnog hlada i stolice Hotela Park.

Navikla je krajiška javnost da je ovdje istraživačko novinarstvo postalo prava rijetkost, ali postavlja se pitanje koliko je naviklo na prenošenje lažnih vijesti (ili kako ih parkovci nazivaju spinove). Valjda u cilju destabilizacije SDA stranke, portal objektiva.ba je u četvrtak prenio je vijest pod naslovom: Raskol u Kantonalnom odboru krajiške SDA. Zanimljivo da je “novinar” portala objektiva.ba, uveo novu discipline kad je u pitanju novinarstvo – slušanje iz daleka, a u narodu bi to glasilo: “Da se babi snilo ono što joj milo”. Da ne kružimo – radi se o klasičnom primjeru režimskog novinara. Pa da počnemo.

U navedenom tekstu, pomenutog portal, vrvi od spinova, ali da budemo iskreni, i neznanja. Valjda iz sigurne udaljenosti Hotela Park, a pretpostavljamo zbog automobilske buke u ulici Petog korpusa, nije se dobro čulo da u pitanju nije bila sjednica Kantonalnog odbora, nego Izvršnog odbora SDA. Ovdje ostavljamo prostora da “novinar” objektiva.ba, možda i ne zna da postoje ove dvije instance. Idemo dalje. U nastavku teksta navodi se “da SDA USK, odnosno Dedićeva struja, nema podršku četiri najjača ogranka SDA USK: Cazina, Bosanske Krupe, Sanskog Mosta i Bužima”. Ne znamo po kojoj osnovi je parkovac zaključio da Bihać ne spade u četiri najjača ogranka. Nadalje parkovac navodi, da Dedićeva struja nema podršku OO Bužim, odnosno da je Safet Kovačević KOV-GRAD “sasuo sve u lice Dediću i napustio sjednicu”. Osim što dobro ne čuje, čini se kako nam “novinar” objektive ima problema i sa vidom.

Safet Kovačević je ostao do kraja sjednice, pažljivo slušajući diskusiju koja se razvijala tokom sjednice Izvršnog odbora. Ako već moramo biti glas razuma u ovoj situaciji, onda ćemo zamoliti parkovca da iskoristi opciju copy-paste i u svoj tekst doda sljedeću rečenicu: “Safet Kovačević je kao i svi članovi koji su uzeli učešće u diskusiji, samo tražio veći Dedićev angažman u pomoći privrednicima sa Unsko-sanskog kantona. Što je i razumljivo. Na kraju dodavši, da će u svakoj prilici biti uz SDA i za SDA, samo da traži jači angažman svih članova u prilikama koje idu na ruku SDA ovih dana u kantonu”.

Sad prelazimo na drugi članak portal objektiva.ba pod naslovom Zasjeda KO SDA USK: Budi li se uspavani politički div i da li je vrijeme za novu politiku u Krajini ? Subjekat opet isti – parkovac. Ovoga puta, priznati moramo, pogodio je da Kantonalni odbor ima ingerenciju nad smjenom Predsjednika KO SDA USK Mirsadom Vojiće. Ali parkovac: “Opet navodimo, radilo se o sjednici Izvršnog odbora”, a koji ne izglasava nepovjerenje”. Uostalom, ime Mirsada Vojića nije pomenuto u bilo kakvoj diskusiji.

I na kraju da zaključimo: “Slabe i plašljive ljude strah nagoni da vide upravo ono čega se najviše boje”. A čini se, kako se parkovac najviše boji uspavanog diva (osim onog cazinskog dijela kojeg u svome tekstu navodi kao: “prema informacijama koje smo dobili od našeg izvora u SDA USK”, ako nas zamoli, konkretno ćemo mu reći i ime), ali da mu dodatno strah pojačamo, div nikad ni spavao nije. Pored toga, ako je parkovac zabrinut za crveno-zelenu koaliciju, a jeste, onda šaljemo poruku mira: “Ne brini, uspavani div se ne mora niti truditi da sruši crveno-zelenu koaliciju, kad će joj ionako, glave doći njeni “nestašni” kadrovi”.

Top