All for Joomla All for Webmasters

LIČNO SMO SPREMNI DA BRANIMO MUĆU?

01 July 2020
(1 Ocjena)
Pročitano 1148 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

Nadamo se da ste gledali i slušali Mućinu video-izjavu nakon što je nedavno od strane Kantonalnog tužilaštva u saradnji sa Policijskom agencijom SIPA, izvršen pretres jednog dijela prostora zgrade vlade, odnosno jedne kancelarije, jednog radnog stola, od jednog uposlenika.

O čemu se detaljno radilo, šta je bilo predmet istrage, Muća i uposlenici njegovog kabineta nisu bili upoznati, jer je Mući i svim uposlenim kazano da bez ikakvih problema nastave sa radom i oni su nesmetano radili. Tako je Muća nastavio sa nesmetanim radom iako je uhapšen njegov nadređeni savjetnik Mirsad Topčagić, koji je bio vrh piramide, tamo gdje se ovih dana okreću fildžani i gata tko je slijedeći. Iz Mućine izjave se ne može zaključiti, da hapšenje njegovog političkog šefa, nije izolovan slučaj, već nastavak dobro poznate operacije „Pero“.

Iz navedene Mućine izjave se nije moglo čuti da je postojala opasna sorta tih savjetnika koji su postrojavali njega i ministre, i koji su se spustili dovoljno nisko da vuču konce. Iz navedene Mućine izjave, izmedju rečenica, građani su skontali da se kriminal u Kantonu počeo organizirati odozdo kao demokratija. Pojedincima je odmah postalo razvidno da je organizovani kriminal postao grassroots inicijativa (inicijativa iz baze), te da je uspio ono što civlnom društvu nikako ne polazi za rukom – da stvori horizontalnu mrežu koja utiče na donosioce odluka.

Nažalost, iz Mućine izjave se ne može dokučiti kako dalje? Kako zaustaviti taj teror ćelavih savjetnika u njegovom kabinetu? Kako sačuvati Kanton, stranku ASDA i partiju SDP od gube, pri tom štiteći „neokaljano“ lice Ogreševića i Havića? Vjerovatno je i Mući jasno da Kantonu hitno treba renesansa izvršne vlasti, jer postalo je očigledno da se kriminal prima samo na savjetničkim pozicijama, dakle iz Ogreševićevog i Havićevog dupeta, kruni se, nestaje negdje u ASDA-SDP-ovskoj predaji, i tako od poštenih vodja koji su postavili Kanton ispred svega, dobijamo neke „sitne kriminalce“, kroz neshvatljivu mutaciju političke ideje.

Pa kad Muća i ministri odu kući, u jednom dijelu prostora zgrade vlade, odnosno jedne kancelarije, od strane ćelavih savjetnika, osmišljava se ta mutacija političkih ideja. Upravo zbog navedenoga neće moći, jer smo lično spremni da branimo Muću od ovog zla. Nadamo se da će nakon navedene policijske akcije još neko od ministara u Mućinoj vladi smoći snage da kao zviždač uperi prstom i u drugog ćelavog savjetnika, kao što je to uradio hrabri ministar Damir Omerdić. Jer, taj se ološ bez funkcija mora jednom za svagda počistiti, ta bagra koja koristi podredjeni položaj da komanduje i donosi odluke na svoju ruku.

Rezimirajmo, posao čišćenja Kantona od gadnog uticaja ćelavih savjetnika neće biti lahak. Ne kaže se zalud u narodu „najteže je savjetnika proći“. Našem Kantonu predstoji borba za dostojanstvo, borba sa organizovanim kriminalom, a jedna stvar koju za sada znamo, zahvaljujući Mućinoj izjavi, jeste da su on i ministri čisti. Najlakše bi bilo da svi postanemo ministri i na taj način stopu kriminaliteta sravnimo sa nulom, ali to nije moguće.

U proteklom periodu su se hapsili partijski vojnici srednjeg ranga (Hadžipašić, Durić, Pajić i Topčagić), što je ohrabrujući početak. Svi nekako uvidjaju da se krenulo od nule. Tužilaštvo i policija neka nastave, ali kao gradjani Kantona ovoga puta tražimo mjerljive rezultate, kopajte dublje, nećemo se zadovoljiti hapšenjima partijskih vojnika srednjeg ranga. Dok ne padne prva krupna riba, makar neki šef stranke ili partije, znat ćemo da je sve bilo mlaćenje luka u ledenoj vodi.

Top