All for Joomla All for Webmasters

JESU LI ŠEMSI KAO POLITIČARU DANI ODBROJANI?

18 December 2020
(2 ocjena)
Pročitano 1032 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

SDA Bihaća treba novo rukovodstvo. Ako se ne uvede povjereništvo i ako aktuelne stranačke strukture ne prihvate nužnost promjene sadašnje situacije, SDA-u se može dogoditi najgora stvar- da postane irelevantna politička stranka u Bihaću.

Riječ apatija najbolje opisuje situaciju koja je zavladala nakon lokalnih izbora u SDA Bihaća. Loši rezultati loklanih izbora unijeli su dodatni nemir u stranku, koja se već godinama muči s postavljanjem na goge. A mnogi glavnog krivca vide u Šemsudinu Dediću i njegovim najbližim saradnicima. Ljudi koji su s Šemsom kao šefom četiri godine neuspješno tikve sadili, pardon upravljali SDA-om Bihaća, tako da su joj podmazivali točkove na nizbrdici, šute i dalje ko zaliveni.

Šemsi i njegovoj ekipi nije jednostavno suočiti se s činjenicom da operacija „SDA Bihaća – to sam Ja, kumovi, rodjaci i ahbabi“, nije uspjela. Izgleda da je rukovodstvo SDA Bihaća, do sada lojalno Šemsi, shvatilo kako su izgubili bitku i sada samo spašavaju vlastite pozicije. Šemsi i njegovoj ekipi nije bitno hoće li u Gradskom vijeću imati 8, 6, ili 5 vijećnika, važno im je da oni nekako prežive. Da oni nekako premoste do narednih općih izbora 2022. godine.

Zbog svega navedenoga, postavlja se opravdano pitanje: kako prisiliti Šemsu i njegovu ekipu na odstupanje, jer je poznato da većina upravo njega i njegovu ekipu okrivljuje za strmoglavi pad i teške muke SDA Bihaća, a koje su počele upravo sa šemsom i njegovom ekipom. Uz to, takodjer je poznato da je SDA Bihaća, već duže vrijeme u potpunom rasulu i da su u ovoj stranci na cijeni oportunizam i ulizništvo. I konačno većina članova SDA Bihaća i njihovih simpatizera zna da je Šemso nesposoban, te da je svojom grčevitom borbom da sačuva svoju i pozicije svoje ekipe, razorio stranku.

Situacija u SDA Bihaća se pogoršava, stranka već mjesecima medju poliitčkim protivnicima, ali i u široj javnosti, izaziva podsmjeh ili sažaljenje, što bi stranačkom rukovodstvu trebalo biti jasan signal za uzbunu. Previše je vremena izgubljeno i krajnji je rok da se SDA Bihaća počne mijenjati, kako bi se vratila na pobjedničke tračnice. Šemso nije glavni uzrok krize u kojoj se SDA Bihaća nalazi, ali je sasvim očito da on za tu krizu nije ni rješenje. I zato bi se morao povući s mjesta šefa i demontirati svoju ekipu.

Šemso mora otići, kao i njegova ekipa. Mora nešto konkretno raditi da malo osjeti stvaran život, a ne da stalno bude na ovim jaslama i pri tom da bude destruktivan. Te svoje rušilačke nagone on ne smije provoditi na SDA Bihaća, jer na taj način liječi svoje nesposobnosti i fustracije.

Sa Šemsom mora otići i njegova ekipa, za koju promjena u SDA Bihaća znači prije svega gubljenje kontrole nad pozamašnim resursima stranke, kao i mogućnost nastavka političke trgovine. Za ovaj dio SDA-a je njavažnije osigurati da se u stranci suštinski ne promijeni ništa bitno i da ista „ekipa“ nastavi istu Šemsinu politiku.

Top