All for Joomla All for Webmasters

ŠEHERZADA DELIĆ (NAŠA STRANKA USK): Direktor Kantonalne bolnice u Bihaću, je klasični produkt višegodišnje POLITIKE koja je do samih temelja uništila zdravstvo ...

07 April 2020
(1 Ocjena)
Pročitano 2050 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku nezavisnog informativnog portala Bisce.ba
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Šeherzada Delić /Naša stranka/ - Facebook
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

Šeherzada Delić je članica glavnog odbora Naše stranke BiH i prva politički aktivna osoba iz Bihaća koja je otvoreno pozvala Vladu USK-a i premijera Mustafu Ruznića, da shodno mjerama o Vanrednoj situaciji, reaguju na sve učestalije propuste RUKOVODSTVA Kantonalne bolnice u Bihaću.

U cijelosti i bez intervencije na tekstu prenosimo post objavljen na Facebook profilu Šeherzade Deliće.

Pozivamo Vladu USK-a i premijera Mustafu Ruznića, da shodno mjerama o Vanrednoj situaciji, reaguju na sve učestalije propuste RUKOVODSTVA Kantonalne bolnice u Bihaću.

Tražim od Vlade USK-a sa premijerom Ruznićem na čelu, da napokon povuku adekvatne mjere prema rukovodstvu Kantonalne bolnice Bihać, zbog neoprostivih grešaka i propusta u upravljanju ovom društvenom institucijom. Već se desetljećima u našem građanstvu nakuplja nezadovoljstvo radom svih zvaničnika koji obnašaju rukovodeće funkcije u samoj bolnici, u ZZO, u Ministarstvu zdravstva, u svim sferama interesa ove Institucije. Svakodnevno dobijamo upite od naših građana o tom da li samo se povodom njihovih grešaka oglasili i hoćemo li išta poduzeti povodom njihovih nagomilanih nezadovoljstava i konkretnih propusta koji su učinjeni u Kantonalnoj bolnici Bihać.

Dozvolu za ovakvo obraćanje, nisamo dobila od rukuvodećih organa svoje stranke, pa su oni, od odgovornosti, za ova objavu, oslobođeni. Pisem u množini jer ne mislim sama ovako, istog su mišljjenja i Damir Jukić, Sabina Huseinović, Husei Kljaić, Nijaz Viteškić i Amel Dervisevic.

Navešćemo vam opću ocjenu kojom cjelokupno stanovništvo karakterizira ovu ustanovu, ocjena nije paušalna, nego konkretna:

NE DAJ BOŽE DA ZAVRŠIM U NAŠOJ BOLNICI!!
Naravno, nije dr. Havić jedini odgovoran u kreiranju ovakvog "imidža" KB Bihać, nego i svi dosadašnji direktori, rukovoditelji pojedinih bolničkih službi, pojedini doktori, rukovodioci sindikata, ministri, direktori ZZO kao i dosadašnje VLADE USK, koje su direktno ili indirektno učestvovale u posvemašnjoj stagnaciji i degradaciji naše KB.

Bilo bi dobro kada bi TVUSK sprovela anketu građana na ovu temu, tako biste mogli provjeriti našu tvrdnju. Nemar i neadekvatno rukovođenje bolničkim resursima, kako materijalnim tako i ljudskim, zahtijevaju Vašu brzu i svrsishodnu reakciju. Smatramo, a cijeneći trenutnu, opću situaciju, da ipak i u vanrednim uslovima mora biti ODGOVORNOSTI. Pogotovo u vanrednim uslovima. Način na koj direktor Kantonalne bolnice Bihać, rukovodi ovom ustanovom ne ulijeva mnogo povjerenja i ne samo od izbijanja krizne situacije uzrokovane pandemijom Corona virusom.

Posljednji smrtni slučaj, koji je izazivao brojne sumnje u to kako se u bihaćkoj kantonalnoj bolnici provode protokoli o liječenju pacijenata pozitivnih na COVID-19, kap je koja je prelila čašu i zbog koje direktor, kao najodgovornija osoba ove institucije, treba iz moralnih razloga da podnese hitnu i neopozivu ostavku. Svojim kontradiktornim izjavama, on doprinosi povećanju straha i nervoze kod građana. Po samom izbijanju epidemije u BiH tvrdio je kako bolnica na čijem je čelu, spremno dočekuje ovu situaciju, da bi samo nekoliko dana kasnije, kada je otkriven prvi pozitivan slučaj u Bihaću, zatražio da tog pacijenta primi KCUS, jer, kako je rekao, naša bolnica nema uslove za njegovo liječenje!?

U vanrednim situacijama poput ove, pravovremene i tačne informacije su od ogromnog značaja za građane i tu nema prostora za špekulacije ili glasine o lošoj situaciji unutar bolnice, a incidenti poput eksplozije na Odjelu mikrobiologije, nažalost, idu u prilog glasinama o nedopustivoj situaciji unutar KB. Podsjećamo Vas, da je ove godine umanjen grant u budžetu USK za Kantonalnu bolnicu Bihać i to za više od milion maraka. Do tog umanjenja nije moglo doći bez odobrenja samog direktora bolnice, dr. Hajrudina Havića, koji je i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a, stranke iz koje dolazi ministrica zdravstva u Vladi USK.

On je imao OBAVEZU da preko ministrice Ćemalović i zastupnika SDP-a na posljednjoj sjednici Skupštine USK prikaže svoj ekonomski (razvojni!) operativni plan rada i na osnovu njega, traži više novca za Kantonalnu instituciju kojoj je direktor a kroz amandmane na budžet! On je međutim, samo nekoliko dana poslije navedene sjednice, pozvao građane da doniraju ovoj bolnici novac, što smatramo veoma licemjernim činom. Naša javnost ima utisak da sve političke stranke pa tako i Vlade zajedno sa skupštinskim zastupnicima, krojie politiku koja na JAVNE USTANOVE gleda kao na IZBORNI PLIJEN i koja upravlja tim ustanovama vodeći se stranačkim interesima umjesto interesom građana!
Zato tražimo VAS da OSVIJESTITE problem u kojem se svi zajedno nalazimo, te da shodno situaciji reagujete ODGOVORNO, MORALNO I ETIČNO.

Direktor KB Bihać, je klasični produkt višegodišnje POLITIKE koja je do samih temelja uništila zdravstvo, ali i druge dijelove javnog sektora u ovom kantonu i državi. Zbog toga on, treba i mora biti pozvan na odgovornost. ili je sam preuzeti.

Naravno i VI, ukoliko VAM je stalo do zdravlja cjelokupnog Unsko-sanskog kantona, i do historije koja će, nemilosrdno, bilježiti sve što ste, kao odgovorni ili neodgovorni akteri vlasti, činili.

 

Top