All for Joomla All for Webmasters

PRILOG VIDEO: DA LI JE URAĐENO EPIDEMIOLOŠKO IZVIĐANJE U UPRAVI KANTONALNE BOLNICE U BIHAĆU, A AKO NIJE KADA ĆE BITI ?

08 April 2020
(0 ocjena)
Pročitano 1565 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Federalna TV
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

Broj aktivnih pozitivnih lica na COVID-19 u Unsko-sanskom kantonu prema službenim podacima na dan 8. aprila 2020.godine je 35.

Naš portal je prvi objavio vijest da je CODIV-19 ušao u Kantonalnu bolnicu u Bihać, preciznije u Upravu kantonalne bolnice. Prema provjerenom izvoru iz Uprave kantonalne bolnice u Bihaću saznali smo da je zaraženi službenik Uprave kantonalne bolnice, čiji je identitet poznat redakciji portala bisce.ba, prve ozbiljne simptome zaraze na COVID-19 pokazao u prvoj sedmici mjeseca aprila. Zaraženi je nekoliko dana sa povišenom tjelesnom temperaturom boravio u Upravi Kantonalne bolnice s ostalim zaposlenicima bez zaštitne maske i rukavica. Provjereni zvor posebno ističe da je lice zaraženom COVID-19 u Upravi bilo u svakodnevnom kontaktu sa direktorom dr. Havićem, A. Dedićem, E. Hajderom i K. Zlatanom koji kao i zaraženi nisu koristili zaštitne maske i rukavice.

Nakon objave informacije samo je jedno lice upućeno u samoizolaciju dok ostala lica koja su bila u stalnom kontaktu sa zaraženim i dalje dolaze na radno mjesto. Obzirom da fizička lica ne mogu postavljati pitanja članovima Kriznog štaba Federacije BiH, naš portal je uputio, jučer 7.aprila 2020.godine, te u ime uposlenika Kantonalne bolnice u Bihaću Kriznom štabu FBIH uputio sljedeće pitanje:

Obraćamo vam se ime uposlenika Kantonalne bolnice u Bihaću. Naš portal je 5. aprila 2020.godine objavio informaciju da je uposlenik Kantonalne bolnice u Bihaću pozitivan na COVID-19. Prije zvanične potvrde iz UKCS da je lice pozitivno na COVID-19 isti je prvu sedmicu aprila mjeseca redovno dolazio na radno mjesto u Upravu (administraciju) Kantonalne bolnice u Bihaću sa vidno izraženim simptomima zaraze COVID-om 19 (povišena tjelesna temperatura, kašalj). Zaraženi je, bez zaštitne maske i rukavica, svakodnevno bio u kontaktu sa nekoliko lica, a koji su po prirodi svoje dužnosti bili u kontaktu sa ostalim službenicima u Upravi kantonalne bolnice i medicinskim osobljem na Odjelima bolnice. Ova lica i dalje dolaze na svoja radna mjesta u Upravu kantonalne bolnice u Bihaću.

Do danas, 7. aprila 2020.godine Krizni štab Unsko-sanskog kantona nije naredio mjeru samoizolacije za lica koja su bila u kontaktu sa zaraženim. Da li Federalni krizni štab može donijeti Naredbu ili Rješenje o u upućivanju navedenih lica u samoizolaciju obzirom da Krizni štab Unsko-sanskog kantona očigledno to ne želi učiniti ?

Na današnjoj, 8. aprila 2020.godine, redovnoj press konferenciji Kriznog štaba FbiH održanoj u 12:00 sati član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez dao je sljedeći odgovor (PRILOG VIDEO):

“Tu su zakonske procedure vrlo jasne, ja bi usmjerio ovo pitanje i cijelu proceduru prema Kantonalnom kriznom stožeru kantonalnog ministarstva zdravstva. Ono što je jasno da svaki kontakt sa osobom koja je pozitivna epidemiolog treba izaći i napraviti epidemiološko izviđanje, treba napraviti kontakte i prema medicinskim indikacijama postupiti, da li je to samoizolacija ili da li za to nije potrebna izolacija, isključivo odlučuje struka dakle odlučuje epidemiolog i ja bi ovom slučaju predložio da se kontaktira Krizni stožer kantonalnog ministarstva zdravstva u Bihaći i da provjere o čemu se radi.” - odgovorio je na naše pitanje član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez

Iz odgovora pomoćnika ministra za javno zdravlje Gorana Čerkeza jasno je vidljivo da je zdravlje uposlenika Kantonalne bolnice u Bihaću u rukama Kantonalnog kriznog štaba kantonalnog ministarstva zdravstva na čijem je čelu ministrica Nermina dr. Ćemalović i glavne epidemiologinje i direktorice Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog Zerine dr. Mulabdić, a koja je obavezna uraditi epidemiološko izviđanje u Upravi bolnice u Bihaću te postupiti uskladu sa zakonskim procedurama.

Javnost Unsko-sanskog kantona i uposlenici bolnice u Bihaću moraju dobiti odgovor na pitanje: Da li je urađeno epidemiološko izviđanje u Upravi kantonalne bolnice, a ako nije kada će biti jer se radi o krucijalnoj zdravstvenoj instituciji o kojoj zavisi zdravlje a samim tim i životi građana Unskog-sanskog kantona ? Odgovor na ovo pitanje mora dobiti javnost javnost Unsko-sanskog kantona i poreski obveznici iz realnog sektora koji dr. Mulabdić svakog mjeseca plaćaju oko 6000 KM. Isto tako, naročito uposlenici Uprave kantonalne bolnice u Bihaću moraju dobiti odgovor na pitanje zašto ostala lica koja su bila u svakodnevnom kontaktu sa licem pozitivnim na virus COVID-19 nisu upućena samoizolaciju ?

Naročito je žalosna činjenica da ni do danas u odbranu prava i zaštitu uposlenika Kantonalne bolnice u Bihaća nije se oglasio niti jedan od mnogobrojnih Sindikata i komora koji zastupaju uposlenika Kantonalne bolnice i tražio strogu provedbu svih zakonskih procedura u vremenu pandemije virusa COVID-19 o čemu je govorio član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez. 

Top