All for Joomla All for Webmasters

KULMINACIJA NEZADOVOLJSTVA ČLANOVA, ZASTUPNIKA I MINISTARA SDP-a: POLITIČKI JAZ IZMEĐU A-SDA I SDP-a SVE JE DUBLJI

26 July 2020
(2 ocjena)
Pročitano 1491 puta
  • Izvor fotografija u sklopu članka: Nema fotografija u sklopu članka
  • NAPOMENA: -
  • Izvor video materijala u članku: Nema video materijala u sklopu članka
  • Autor naslova: Originalni naslov
  • Izvor PDF dokumenta: Nema PDF dokumeta
  • Autor teksta / Izvor informacije: Portal Bisce.ba
  • Izvor naslovne fotografije: Internet

Nakon održane 12. redovne sjednice Skupštine USK, 23. jula 2020.godine, čiji je dnevni red usvojen sa 16 glasova zastupnika u Skupštini, razgovarali smo sa uglednim članom SDP USK i Kantonalnog odbora SDP USK.

U razgovoru nam je kazao da je sve prisutnije nezadovoljstvo velikog dijela Krajiškog SDP-a zbog politički nekorektnog odnosa aktualnog premijera Vlade USK Mustafe Ružnića i Predsjednika A-SDA Nermina Ogreševića prema koalicijskom partneru SDP-i USK, te da je sve dublji politički jaz između A-SDA i SDP na kantonalnom nivou.

S druge strane, ističe naš sugovornik, da su rukovodstvo KO SDP USK i zastupnici SDP-a u Skupštini USK pod sve većim pritiskom i kritikama članova SDP-a. Razlog zbog čega sve glasnije negoduju članovi SDP-a i pojedini članovi najvišeg rukovodstva SDP USK je taj što se rukovodstvo Krajiške SDP nije javno oglasilo i ogradilo od mnogobrojnih afera čiji su akteri visoko poziocionirani kadrovi A-SDA. Počevši od hapšenja Federalnog zastupnika A-SDA Durić Irfana, hapšenja Admira Hadžipašića i zastupnika u Skupštini USK Rasima Pajića u akciji “Pero”, te sve do posljednjeg hapšenja Mirsada Topčagića bliskog suradnika i savjetnika premijera Vlade USK.

Naš sugovornik ističe da su zastupnici SDP-a u Skupštini USK (Fatka Kulenović) i Ministri SDP-a u Vladi USK (Nermina Ćemalović i Vedran Prša) nezadovoljni kako se A-SDA odnosi prema budžetskim korisnicima, te konstantnog ignorantskog odnosa premijera Vlade USK Ružnića prema katastrofalnom financijsko-materijalnom stanju u Kantonalnoj bolnici “dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću. U SDP-u su također razočarani i nezadovoljni zbog nerješavanja statusa Katoličkog školska centra “Ivan Pavao II” u Bihaću.

Sugovornik nas podsjeća da SDP USK ima samo jednog zastupnika u Skupštini USK manje od “partnerske” A-SDA i da ima kapaciteta da kao stabilizirajuci faktor razgovara i sa drugim političkim subjektima u cilju agresivnijeg pristupa u rješavanju nagomilanih problema koje A-SDA gura pod SDP-ov tepih. Pojedini zastupnici SDP-a u Skupštini USK, ističe naš sugovornik, mišljenja su da će A-SDA novčana sredstva iz MMF-og kredita koja trebaju biti preraspođena sa nivoa Federacije BiH u naš Kanton, netransparentno potrošiti za potkusurivanje i političku trgovinu, a ne za spašavanje posrnule privrede, turizma i zdravstva.

U narednim danima znaćemo šta će se dešavati na relaciji partnerskih odnosa ASDA - SDP ili će se po prvi put najozbiljne zaljuljati Ružnićeva premijerska fotelja ili je ovo samo još jedan u nizu SDP-ovih pucanja manevarskom municijom tek toliko da se zna ko je pravi koalicijski partner A-SDA.

Top